Markisväv

När du ska välja markisväv är kvalitet av högsta vikt. Med högkvalitativ markisväv får du en markis som håller länge och investeringen blir mer lönsam.

Sandatex markisvävar

Sandatex är en världsledande tillverkare av markisvävar gjorda av spinnfärgad akryl. Vilket skapar en slitstark och tålig väv med hög färgäkthet. Markisvävar tillverkade i akrylmaterial, har en avsevärt högre livslängd än de som är tillverkade i till exempel polyester. Efter att ha exponerats av starkt ljus och dåliga väderförhållanden i upp till 1 000 timmar, behåller akrylväven 90% av sin tidigare hållbarhet. Markisväven tillverkad i polyester bibehöll enbart ca 50% av sin tidigare hållbarhet.

Nanoteknologin som Sandatex använder sig av, ger ett varaktigt skydd mot fukt och smuts och väven blir smutsavvisande. Materialet sänks ned i ett impregneringsbad som består av mikroskopiska polymerer lösta i vatten. Detta skapar en skyddande hinna på markisväven, som gör det enkelt att tvätta bort både smuts och fläckar. 

Byta markisväv

Att byta sin markisväv kan vara aktuellt efter 5-7 år, något som kan bero på olika saker.

  • Markisväven börjar bli lite trött och sliten
  • Den skyddande impregneringen börjat avta
  • För att du vill snygga till terrassen med en ny, fräsch kulör

Det går att byta markisväven själv, men det är rekommenderat att en markisinstallatör gör det för dig. På så sätt kan man även få markisens övriga komponenter besiktigade.   Ett tips är att byta din duk på höstkanten. På så sätt är den nya duken monterad och klar till vårens första riktigt soliga och varma dagar.

Andra gången man byter väv, kan det vara bra att kontrollera markisens vikarmar och övrig konstruktion. Dessa börjar bli aningen slitna efter cirka 10-15 år.