Markiser - Typer och märken

Det finns en mängd olika typer och tillverkare av markiser. Så för att vägleda er genom denna djungel, kommer här en sammanställning av olika typer och populära märken.

Typer

Märken

Terrassmarkis

  • Kassett
  • Takprofil
  • Enkel
  • Måttanpassade

Fönstermarkis

Vertikalmarkis

Sideline-markis

Korgmarkis

Riviera

Hestra

Nordic Light

 

Terrassmarkis

Terrassmarkiser kommer i tre olika utföranden.

Kassettmarkis

En kassettmarkis innebär att hela markisens konstruktion fälls ihop och förvaras i en väderbeständig kassett. På så sätt skyddas både duken och armarna från väder och vind, och därmed ökar livslängden på din terrassmarkis.

Takprofil

Till skillnad från kassettmarkisen, levereras markisen med en takprofil och tillsammans med ett väderskydd av antingen plåt eller aluminium. Ett litet tak som monteras ovanför själva markisen, och skyddar duken mot vädrets makter. 

Enkel markis

Detta är en markis som levereras helt utan väderskydd, den är avsedd för montage under till exempel en balkong eller under en skyddande takfot.

Måttanpassad terrassmarkis

En måttanpassad markis innebär helt enkelt att du själv kan bestämma storleken på din markis. Dett kan vara en bra lösning för den som vill skräddarsy sin markis efter sitt specifika hus. 

Fönstermarkis

Fönstermarkiser finns i liknande utföranden som terrassmarkisen, dock i ett mindre format anpassat för fönster. Den skyddar rum och inredning från solljus under dagen och ger en svalare temperatur i till exempel sovrummet på kvällen.

Vertikalmarkis

Denna markis kan kallas för en mer "modern" tappning av fönstermarkisen. Istället för att skjutas ut från väggen, hängandes över fönstret, leds vertikalmarkisen ned längs med fönstret i styrskenor, ungefär som en persienn.

Sideline-markis

Denna markis skiljer sig nog mest från de andra, då den fälls ut likt ett vind- eller insynsskydd mellan två fasta punkter. Antingen mellan två befintliga fästningspunkter eller till en fristående montagestolpe. Den levereras i en kasset, likt terrassmarkisens kassetvariant. Tillsammans med din terrassmarkis kan den skapa ett fridfullt och skyddat uterum. 

Korgmarkis

Denna markistyp, skulle man kunna säga, är en variant på fönstermarkisen. Den är vanligare att se på till exempel restauranger eller butiker, men börjar bli mer och mer vanligt även på villor. Den ger ett mer elegant och klassiskt intryck en den vanliga fönstermarkisen och gör sig bra även över entrén. Dess form gör att den ger ett längre skydd under dagen, då den likt en båge går runt och nästan omfamnar fönstret. 

Dess lite mer komplicerade konstruktion gör att bredd och höjd bestäms från fall till fall. Det är något du och din montör får komma överens om på bästa sätt. 

Populära markismärken

Riviera 

Riviera är ett företag baserat i Partille, utanför Göteborg. De säljer designade och högkvalitativa markiser, persienner och andra solskydd för såväl inom- som utomhusbruk. Allt efter dina mått och önskemål, med snygg skandinavisk design, som håller under många år. De ligger även i framkant när det gäller styrning och automation. Med deras iPhone-app går det smidigt och enkelt för hela familjen att styra och justera hemmets solskydd. 

Nordic Light 

Likt Riviera är Nordic Lights markiser tillverkade i Sverige, för svenskt klimat. Med noggrannhet och precision, levererar de markiser av hög kvalitet som håller. Det gör att du kan njuta av svalkande skugga under varma sommardagar i många år framöver.

Hestra Markis 

I Småland finner vi Hestra Markis, ett familjeägt företag med solskydd för alla lägen. Deras markiser håller exceptionell kvalitet och tillverkas för hand i Hestras egen fabrik. De säljer sina markiser till återförsäljare över hela landet, och har över 60 års erfarenhet i branschen.