Skötsel

Precis som allt annat på din villa kräver markisen underhåll. Lägg två - tre timmar per år i skötsel och vård av din markis så håller den längre. Spendera lite extra tid när du tar fram den för sommaren eller plockar in den på hösten - det är värt det i slutändan.

Vädret sliter på markisen, så tänk på att veva in den om det blåser riktigt hårt. Om din markis används som regnskydd, tänk på att spänna upp den ordentligt och se till att den har ett fall som gör det möjligt för vatten att lätt rinna av. Stora vattensamlingar på markisen sliter såväl på markisduken som på konstruktionen, detta på grund av sin vikt. Rulla in markisen om det väntas stora snöfall, snö är tungt och tillräckligt stora samlingar kan få vikarmarna att ge efter. 

Låt fackmannen reparera

Låt en fackman ta hand om eventuella reparationer av markisen. En terrassmarkis vikarm är försedd med en inbyggd fjäder som kan orsaka stora skador om den lösgörs på fel sätt. Om markisen börjar gnissla, vilket den kan göra efter långvarigt bruk, kan du själv smörja utsatta rörliga delar. Se då till att det inte hamnar på insidan av markisväven, då det kan vara svårare att komma åt för att göra rent.

Rengöring av din markis

Så rengör du profiler och vikarmar

Markisens olika bärprofiler och vikarmar är oftast gjorda i aluminium. Dessa gör du enkelt rent med en trasa, ljummet vatten och diskmedel. Då får du lätt bort fläckar och annan smuts, och konstruktionen blir som ny igen.

Så rengör du din markisduk

Oftast är markisen en akrylfiberduk. Det är en duk som inte bleks och är både slitstark och impregnerad.

Skölj av markisen med ljummet vatten. Ta sedan lite handdiskmedel på en mjuk borste och skura sedan bort smuts, löv och andra lösa partiklar. Spola sedan av allt diskmedel - se till att du använder rikligt med vatten. Därefter är det klart!

Tänk på att rulla in en blöt markis går bra, men på hösten är det bra att låta den torka ordentligt innan man gör det.

Om du har en markiskappa kan den lätt monteras av och tvättas separat, precis som ovan. På vinterhalvåret, när markisen inte används kan man även vinterförvara kappan inomhus. Detta då den kan sitta aningens oskyddat.

Använd inte starka tvättmedel som innehåller till exempel syror eller slipmedel. Använd absolut inte högtryckstvätt! Den kan förstöra dukens fibrer och få den att släppa in vatten.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)